Sommarprat med Stéfanie, ordförande och initiativtagare till Thomanders Jul i Lund

Hej Stéfanie,

Hur hett är det att vara ordförande i en förening som jobbar med gammeldags jul mitt i sommaren?

-        Det är hetare än man kan tro! Jag brukar skämtsamt säga att julen inte kommer av sig själv. Vi som jobbar med evenemanget gör det året om, redan i mellandagarna utvärderar vi och planerar framåt för att varje år ska bli lite bättre.
Arbetet ger så otroligt mycket energi. Julstugan är en plats med ständigt högtryck och garanterad värme.
 
Julstugan refererar ni ofta till. Hur ser stugan ut, är det en timrad tomtebostad i rött med vita knutar?
 

-        Inte riktigt, den typen av hus är inte så vanliga i Lund. Just nu håller vi till bakom Lunds mest välkända klocka på finaste adressen i stan – på bankens vind mitt över Domkyrkan. Det är Sparbanksstiftelsen Finn som låter oss ha vår tomteverkstad i deras lokaler.  Vi har precis flyttat in och gläds enormt.  Nu kan vi sitta ovan takåsarna och blicka ner mot stan och Lundaborna som vi önskar glädja i december.

Berätta vad Lundaborna betyder för er?

-        Vi vill ge alla människor som kommer för att besöka Thomanders Jul och Lund en varm upplevelse och känsla av gemenskap och inget gör oss gladare än när människor refererar till inslag med glada tillrop som ”hit går vi alltid”. Uttrycket ”en gång är ingen gång, två gånger tradition” är typiskt Lundensiskt. Nu planerar vi vårt 5-års jubileum och det måste ju betyda att vi nu är en förening med anor!

Lundaborna har visat stöd och uppskattning från första stund och bara i skolavslutningsveckan fick vi 27 nya följare på facebook (där vi för övrigt har fler följare än Lunds Kommun) och vi tror att det beror på att vi balanserar mellan det akademiska, kyrkliga, humoristiska och historiska -  just den mix som gör Lund till något alldeles extra!
Vad är det lilla extra för dig?


-        Det är ofta det lilla som gör den stora skillnaden och i min värld handlar det väldigt sällan om pengar. Tänk själv vad ett leende från en bilförare kan göra med dig när du ska gå över gatan eller ett extra ord från kassören när du köper mjölk. När det gäller arbetet med Thomanders så tycker liknelsen med dragkamp är väldigt bra – vad händer om alla tar i, lite extra, och drar åt samma håll – vilken enorm kraft det blir då.  Det lilla extra för mig är när äldre människor tackar för att vi får dem att minnas sin barndoms jular eller när barn som lever i fattigdom kan ta del av våra inslag utan att det kostar något, det värmer mitt hjärta mycket.  Omtanke och generositet!

Alla som jobbar med Thomanders Jul har arbeten bredvid eller är pensionerade. Var får ni kraft ifrån?

-       Jag tror den enklaste beskrivningen är att vi alla är eldsjälar, älskar vår stad och vill bidra med det vi kan. Det finns få känslor som är så härliga som när man hittat en riktigt fin gåva till en god vän, slår in den fint och gläds åt hur den ska mottas, den känslan tror jag vi alla delar som jobbar med Thomanders Jul. Det är lite så vi ser på vårt jobb.
Men just nu tycker vi att det ska bli skönt att snöra av kängorna och lägga sabel och pickelhuva på hyllan ett tag. Känner jag Herr Thomander rätt så kommer han med största sannolikhet knö ner sig i hängmattan eller i segelbåtens gungande kabyss ändå. Jag har förstått att Herr Thomander med följe flyttat in för att stanna.

Kan du så här i midsommarveckan avslöja något ert kommande 5-års jubileum?

-        Vi gläds just nu enormt mycket åt ”Memorabelt sa Larsson” som är titeln på den barnbok som vi kommer att ge ut i vinter och över förmånen att jobba med Claes Wahlöö som författar boken och Mats Milhamre som illustrerar den.  Jag kan också avslöja att vi laddar med Opera men hur och i vilken form det blir berättar vi i höst, först ska vi trä smultron på strån!
 
Till sist; vad önskar du dig inför sommaren?
 
-        Jag hoppas att sommaren blir en härlig mix av stort och smått, glada minnen med nära och kära, energipåfyllning och lugna stunder när den inre rösten kommer till tals.
Till alla som följer vårt arbete och stöttar oss på olika sätt vill jag passa på att framföra det varmaste tack och önska en riktigt härlig sommar. Och till gänget i julstugan vill jag säga – det är en förmån att skriva sagan om Thomanders Jul tillsammans med er.
 
Må hälsan och humorn följa er på färden!